One minute symphony

Ondertussen in de stad

Compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium componeren verhalen van Haagse bewoners tot een symfonie van één minuut. Tijdens Symphonic Friday klinkt de première.

Dit fantastische project wordt mede mogelijk gemaakt door de Vriendenvereniging van het Residentie Orkest.

Blog door Martijn Padding

Voor een jonge componist is er niets spannender dan de kans krijgen om voor een groot symfonieorkest te schrijven. Het Residentie Orkest en de compositieafdeling van het Koninklijk Conservatorium hebben de afgelopen jaren verschillende samenwerkingsprojecten gerealiseerd. Die samenwerkingen verlopen heel soepel omdat het Residentie Orkest een uiterst open en toegankelijke groep van musici is en net zoals de jonge componisten zoekt naar nieuwe verbanden, klanken en vormen. Deze projecten vormen een veelbelovende opmaat naar het moment waarop Koninklijk Conservatorium en Residentie Orkest hetzelfde nieuwe gebouw aan het Spuiplein gaan delen en het Haagse muziekleven een grote injectie zal krijgen.

Voor het komende seizoen staat een schitterend plan op de rol: ‘One minute Symphony.’ Twee musici van het Residentie Orkest gaan met een compositiestudent en acteur Aus Greidanus sr. de stad in en ontmoeten burgers. Uit een gesprek met een man in de viswinkel of een vrouw op straat of in de bibliotheek zal duidelijk worden wat mensen beweegt, wat de laatste weken het meest relevant was voor ze. Een tot twee essentiële zinnen uit dat gesprek zijn leidraad voor de compositiestudent om binnen een week of vier een stuk van een minuut te schrijven op de orkestbezetting van onze Symphonic Friday. De One Minute Symphony is een opmaat tot het avondprogramma, even stilstaan bij wat er leeft in Den Haag. De orkestbezetting van Brahms, Beethoven of Stravinsky ook voor klanken van nu beschikbaar maken. En uiteraard de man uit de viswinkel en de vrouw op straat of de bibliotheek met familie of vrienden uitgenodigd bij het concert. Tien keer in dit seizoen zal het Residentie Orkest mede-eigenaar zijn van wat mensen in Den Haag beweegt, tien keer zal het compositietalenten de kans geven voor een voltallig symfonieorkest te schrijven, tien keer Residentie Orkest cutting edge.

Martijn Padding
Componist en hoofd compositieafdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag

De concerten