Stravinsky in Den Haag

Halverwege de jaren twintig van de vorige eeuw was Igor Stravinsky een beroemd componist, zeker in Europa. De verdiensten uit zijn werk waren niet slecht, maar er moesten dan ook een heleboel monden gevuld worden. Stravinsky was getrouwd, had enkele kinderen en kreeg ook de zorg voor zijn moeder. Om zijn inkomstenstroom wat regelmatiger te maken, trad hij daarom veelvuldig op als dirigent en pianist. Tijdens verscheidene tours deed hij ook vele malen Nederland aan waaronder in 1928 Scheveningen. Daar was het Kurhaus uitgegroeid tot een cultureel centrum van formaat. Zeker de zomerconcerten waren zeer populair bij het publiek. Het Residentie Orkest trad op met de groten der aarde in de muziek zoals Vladimir Horowitz, Yehudi Menuhin, Pierre Monteux en Béla Bartók. Maar ook vedettes uit de lichte muziek maakten hun opwachting in het Kurhaus: Edith Piaf, Duke Ellington en natuurlijk de Rolling Stones met het roemruchte optreden in 1964.

In september 1928 maakte Igor Stravinsky zijn opwachting voor een concert geheel gewijd aan zijn muziek. Stravinsky genoot van zijn verblijf in het Kurhaus; hij flaneerde langs het strand en dineerde dagelijks uitgebreid in het Kurhausrestaurant. Het betalen liet hij graag aan anderen over want “the world will pay me back what they didn’t pay to Bartók and Mozart”.

Precies tien jaar voor zijn Scheveningse debuut schreef Stravinsky zijn ‘l’Histoire du Soldat’, een verhaal over mens, geld en macht. Op de honderdste verjaardag van dit wereldberoemde werk, 28 september 2018, spelen wij het in de Nieuwe Kerk.

100 jaar l'Histoire du Soldat

Het tijdloze verhaal over een soldaat die zijn viool verkoopt aan de duivel in ruil voor geld en macht heeft na al die tijd nog niets aan kracht ingeboet.

Bestel kaarten
GA TERUG NAAR NIEUWSOVERZICHT